Kenali Sarawak


Ade banyak benda yg tak terdapat kat
semenanjung. Selain dari cara percakapan diorang yg lain, periuk kera & burung kenyalang, sarawak ni jugak ade buah yang tak terdapat kat semanjung. Aku ni name je dah 2 tahun kat sarawak, tapi tak pernah tau pun pasal ape yg menarik dan lain sarawak ni. Aku fikir yg sarawak ni same je dengan negeri lain.

Hari tu aku keluar, sempat jugak pegi pasa
sabtu. Kat situ adalah jual pelbagai makanan yg ade dekat sarawak ni. Nasib baik ade pemandu pelancong, kalau tak sesat kitorang kat dalam pasar tu. Besar & banyak benda. Kalau nak tanya satu-satu, memang tak kan abis malam tu jugak. Mesti sambung esok atau lusa ^_^

Anyway, aku ade jumpa buah yang dipanggil
dabai. Orang-orang sarawak makan buah dabai ni selalu dengan nasi. Cara masak buah dabai ni plak, dengan merebus nye dengan garam sket kot. Tak ingat dah chef vivian kate aritu (haha chef ke?)


In lah dia name nye buah dabai. Macam kurma je rupenye kan?

Aku tak sempat nak pusing 1 pasar malam aritu, so tak banyak bende yg kitorang tangkap. Kalau korang tengok kitorang aritu, memang nampak sangat tak pernah pegi pasar malam. Benda yg ade dekat semanjung pun di kate, tak tau (termasuk aku lah tu ;p). Salah sorang budak sarawak kat sini kate, ade buah yang ikut musim. Buah embang yg rupe nye bulat & isi nye kuning macam mangga tak ade time aku pegi pasa aritu.

Tapi tak mengapa,
ulat mulong atau ulat sagu yg aku tak dapat share last post ade. Geli tgk (padahal dulu suke main dengan ulat tu), gemuk-gemuk ulat nye. Selalu orang iban lah yg suke makan ulat mulong ni. Budak-budak sekarang mane ade makan lagi dah. Hmmmm....

Ni model nye...hehe..jangan mara ye bella ^_^

Kalau pegi Sarawak ni, jangan lupe pulak dengan kek lapis. Kat sini memang senang nak cari lah, sekarang pun dah macam-macam perisa ade. Korang kene try, kalau tak rugi. Orang semanjung mane pandai buat kek lapis ni. Hanya terdapat di Sarawak je (original lah).

Kek lapis Sarawak yg terkenal, kene pandai cari jugak sebab bukan semua tempat sedap.

So sape-sape nak kirim pape, bole lah bagitahu. Heheh..