Flight oohh flight

Ni lah mase yg di nanti-nanti kan, kisah benar aku time aku nak balik cuti sem aritu; 15hb Nov 2009. Memang aritu aku dapat macam-macam perasaan. Antara nye berdebar, takut, penat, happy, sedih & sebagainye.

Hari sebelum aku nak berlepas dari sarawak tu, aku rase seronok gile. Tapi aku tak dapat agak lah esok ade jadi ape-ape kejadian ke. Selalu aku memang akan buat silap, tapi bukan tiap kali aku balik aku buat hal. Kadang-kadang je kot.

Aku packing barang aku lambat dari selalu, tapi disebabkan aku exam 2 paper 14 hb tu so aku kemas malam je lah. More than 3 times aku check barang aku : ade ke yang cicir ke ape ke. Semua barang aku dah siap aku kemas. Confirm memang tak ade yang tertinggal.

Esok nye, aku bangun awal walaupun aku tido kul 3. Kul 6 aku dah bangun, tapi aku tido balik pastu. Sejam selepas tu aku bangun balik. Kite pendekkan lah cite ye. Terus lah aku ke airport kul 9.15 am waktu Malaysia.


Everything is going smoothly as I plan, check-in bag & next is masuk gate lepas imigresen sume pukul 10.30 am. Pastu dah check dekat cop imigresen rupe nye aku terlupe nak keluar kan pasport aku kat dalam backpack aku yang dah masuk kargo.

Menggelabah aku, terus aku lari pegi kat kaunter balik. Tak pasal-pasal pulak aku kene marah dengan orang kat kaunter tu. Tapi aku tak rase kecik ati bile die mara aku, sebab aku tau salah aku jugak :P

Pastu orang kaunter tu bagitau orang yang arrange beg, yang die nak keluar kan balik 2 beg aku tu. So aku tunggu punye tunggu & aku ingat bende ni tak ade lah susah mane, tapi rupe nye flight aku hari tu AIRBUS. Ramai gile orang kot!
Tak lama dari tu ade orang naik bagitahu backpack aku tak dapat jumpe. Die suruh aku turun sekali tengok back pack aku. Baru aku tau macam mane rupe diorang kemas beg kite selama ni. Airbus muatan die besar, so ramai orang, beg nye pun "ramai" lah. Kalau naik MAS Airline, Ade container tuk letak beg-beg kite. Orang yang uruskan beg terpaksa bukak balik setiap 1 container & ponggah balik beg yang dah siap susun. Memang jahat kan aku? Aku rase sangat bersalah dalam hal ni.

Jam dah dekat pukul 11.00 am, kalau tak dapat nak cari jugak pasport tu memang hari tu aku balik on the last flight, itu pun kalau ade seat kosong. Orang atas flight memang tak ade link dengan orang yang uruskan beg. Yang orang dalam flight tau, flight tu kene berlepas ikut mase.
Flight tu sepatutnye terbang pukul 11.05 am. Pukul 11.00 am, baru pekerja tu dapat jumpe aku punye beg & I felt so relief but for a while only. Puas aku mintak maaf dengan semua orang kat situ & then orang tu kate aku kene cepat kalau tak, aku akan miss flight aku.

Aku dengar je miss flight aku dah takut dah, aku dah x dpt nak masuk beg lagi. Aku lari macam dalam drama dalam airport tu, kejar kan aku nye flight dengan bawak beg laptop & backpack aku. Nasib baik aku nye back pack tak berat. Aku ingat lepas aku dah cop imigresen aku boleh rilex. Sampai ke pintu flight aku berlari. Name aku orang dah panggil-panggil dah, pintu airplane tu pun dah nak tutup dah.

Cuak gile aku. Orang duk tengok aku berlari, semua tu aku dah tak peduli. Asal kan aku dah naik airplane tu & balik hari tu jugak. Lastly aku nak bagitau yang aku perasan orang duk gelak kan aku sebab aku tengah pegang bantal lembu aku. Ade aku kesah?

Memang panjang cerite nye. Sorry lah, memang tak boleh nak shortkan lagi. Ni lah yang paling pendek.


Akhir kate, terima kasih pada orang yang tolong aku hari tu : makcik polis yang jaga kat kaunter beg, ketua yang urus beg & abang yang tolong cari kan beg. Tak lupe orang yang jaga kaunter marah-marah aku tu. I'm so sorry for the wrong thing that i've done. Tapi yang bagus nye kat sini aku dapat pengajaran yang bergune, kate makcik polis 2. If this does not happen, your life must be boring.


P/S : Fly with MAS AIRLINE. The best cabin crew in the world.