Awkward ~

Assalamualaikum,



Hai kepada semua. Dah puas dah beraya? Hahaha. Lambat sangat nak update blog ni dah lupa diri ni sebab hari raya hari tu. Ala, tak ada kesempatan lah nak bukak laptop ni. Busy sangat dengan kerja (kekonon rasa macam jawatan besar sangat). Disebabkan lama sangat amik cuti raya saya lupa diri sebentar. Tampar diri sendiri dulu bagi sedar *pang pang*. Ok dah!

Kembali ke pangkal jalan, aku nak kongsi satu cerita pasal ke"awkward"an atau dalam bahasa ialah kejanggalan (pegi bukak google) yang berlaku pada aku pagi tadi. 

Ok tadi aku pergi Government Hospital (GH) iaitu Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang tolong beratur pagi buta tuk ambik nombor giliran. So dapat lah tempat duduk yang tepi sekali senang keluar masuk. Khayal duk tengok Medik Tv punya rancangan, sekali tengok sekeliling orang tua tua je yang duduk. Yang berdiri pun orang tua tua je. Terdetik lah rasa di hati yang tak patut aku duduk, dah lah orang muda pastu duduk senang lenang pulak kat atas kerusi ni.

So bisikan yang baik pun suruh lah aku bangun and bagi orang tua yang paling dekat duduk iaitu aunty indian kan. Dah bangun, cakap terus dengan dia:

"Aunty duduk lah"

Sekali aunty tu kata sambil tunjuk kan kad dia kat muka aku:

"Tak ape tak ape nombor saya dah dekat"

Sambil buat muka selamba aunty tu pandang depan. Aku dah berdiri ni and ramai orang kat belakang aku tengok aku. Pastu dalam masa 10 saat aku rasa blur and tanya dalam hati:  

"Apa aku patut buat ni?"

Aku rasa ada sikit lah rasa malu yang hadir dalam diri ni. Aku selalu lah jugak bagi seat kat orang (bukan nak berlagak) dalam train dulu. Tapi tak pernah orang tolak. Dalam masa otak aku bergerak lembab nak pikir apa aku patut buat, secara tak sengaja kaki dan badan aku terus menoleh ke belakang berjalan dan berdiri di belakang barisan kerusi kat situ.

Aku nampak orang pandang pandang aku, apa lah diorang duk kata tu kan? Huhu. Mungkin ini dalam hati diorang:

"Bengap budak ni, duduk je lah balik"

"Alahai sian budak ni" atau

"Ala kekonon lah nak buat baik"

TAPI, jangan buruk sangka kemungkinan diorang hanya memandang tak ada kata apa apa. Heee~ 

Yang pasti malu tu ada lah sebab duk berdiri kat situ, baik aku duduk je balik kan? Dah seat tu kosong, mamat sihat walafiat datang duduk situ. Mula lah aku rasa menyesal.

Pengajaran kat sini: Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna (check google tuk pastikan betul)

Ok that's all. bye bye :D
 


KRU MUSIC



Assalamualaikum,

Sekejap nya masa berlalu. Sekarang kat mana mana ada lagu raya dah. So this one lagu dari KRU yang setahu aku tak pernah ada lagu raya lagi. Ni first time kot (?)

Edry ada jugak buat lagu raya kat artis bawah naugan KRU: Forteen. So check it out kat bawah ni:-




So which one sedap? 

KRU - Erti Aidilfitri OR Forteen - 10 Jari Aidilfitri ?

Apa perasaan awak bila....

Assalamualaikum,

Sekarang ni tak tahu lah nak kata marah bukan marah, nak kata jeles bukan jeles apatah lagi dengki. Tapi rasa sakit di dada ni kalau tiap kali tengok love bird depan mata. 

Lagi lagi kalau kat twitter, nak bercintan cintun lah kat situ. Tweet macam "Thanks sayang tolong hantar kat sini situ, I love you". Kadang kadang tak ada ape, tetiba tweet pasal "I love u sayang, thanks for everything" KEJADAH?

Finally, aku decide to unfollow that guy yang terlampau sayang, cinta sepenuh hati kat tunang dia tu. Padan muka kau. Hahaha. Daripada aku terus menyumpah setiap kali dia tweet. Kalau nak tweet pun yg best best lah. Kalau nak cerita pasal hidup kau pun, cuba cerita dari mula. Ringkaskan. Ni tetiba dah ending. Satu lagi, kalau nak bercinta pun, tak payah lah nak bagitahu. Kan ke lebih baik bercinta korang dua je tau. Itu lagi manis kan? Ni kalau boleh orang setiap pelusuk negara kau nak bagitahu. Aku nak kau kawin nanti kau heboh lah satu dunia. Aku tak kesah. Tapi ni baru bertunang. Apa nak jadi dengan bebudak sekarang.

Ok kalau nak dibandingkan dengan budak yang baru kapel seminggu, of kos lah dia lagi melampau kan. Tapi ade korang baca blog dia? Mohon baca apa yg perlu dia cakap kan. Dia tak sangka pun, patut nak bagi tengok kat kawan kawan je, tetiba jadi viral pulak. Kesian budak tu tau. Dia baru lagi nak mengenal dunia internet ni. Tak payah lah nak hentam and buat dia jadi bahan ketawa lagi. 

Next is the question: Kalau korang lah kan, sakit hati tak tengok bebudak depan mata bermanja. Padahal baru setahun jagung? And tak lupa jugak pada tunang or kekasih yg terlampau sayang dengan gf/bf dia?

Pabila Mereka Menelefon

Assalamualaikum, 

Hari ini dah minggu ke-2 puasa iaitu bersamaan 8 hari kita berpuasa. Wah dah nak dekat habis pun minggu ni. Cepat nya! 

Salah satu sebab kenapa tahun ni aku rasa berlainan sangat dengan tahun tahun sudah kerana, tahun ni aku bangun pergi kerja. Selalu memang tak rasa waktu berjalan. Terlalu fokus dengan kerja sampai tak perasan yang dah setengah hari. Bagus bila bekerja dan rasa ada matlamat setiap kali bangun tidur. Hehehe. 

Diketahui ramai yang saya sangat lah suka dengan gadget, berkenaan dengan komputer, phone dan software yang ada. Tiap kali handphone baru keluar surat kabar ke tv ke mesti nak explore phone tu punya spec lah apa lah. Dah dapat phone, mula lah nak tukar sana tukar sini. Yang aku tak paham dengan diri sendiri, bila phone baru keluar aku mula naik jemu dengan phone yang aku beli. Ini adalah masalah yang sangat besar ok!

Nak dijadikan cerita, aku suka berlawan lawan dengan abang aku. Lagi lagi bab gadget ni. Dulu aku ni walaupun tak ada duit tapi aku punya phone mesti lagi hebat dari abang aku. Hahah. Berusaha nak pakai phone lebih up-to-date dari abang aku. Kelakar kan? Aku rasa abang aku tak ada rasa nak compete. Tapi kadang kadang, ayat dia cakap dengan aku tu membuat kan aku nk berlawan dengan dia tau. Tu yang aku rasa abang aku ni pun nak berlawan dengan aku. Bukan tepuk sebelah tangan tau. Hahah. 

Software yang aku selalu guna untuk edit ringtone

Bila bab ringtone kat phone ni, masing masing tunjuk skill potong lagu pastu buat kan jadi ringtone kat phone. Yang tak boleh blah, bila masing masing lagu semua nak baru je. Kalau abang aku tukar ringtone aku pun rasa nak tukar jugak. Hahaha. Aku ni ada masalah mental ni. Then bila hari raya menjelma sikap masing masing menyerlah. Bila hari biasa tak sangat tau. Maybe sebab lagu raya yg best best terhad so masing masing nak berebut pilih lagu mana yg diorang nak tuk buat ringtone. 

Selalu lagu raya yg dipilih buat ringtone lagu M.Nasir - Satu Hari Di Hari Raya tu. Abang aku mesti akan pilih lagu tu. Hahaha. Tapi aku dah tahu dah, so aku pilih lagu lain macam lagu Siti - Sesuci Lebaran ke. Sharifah Aini punya lagu raya pun sedap jugak. Hehehe.

Tak dapat pape pun dari competition yang aku reka reka sendiri ni. Saje nak berlagak siapa yg lagi up-to-date. Abang aku tu pun satu, suka nak bakar bakar aku dengan barang and benda yang dia buat. Mana tak adiknya ni mengikut. So tahun ni, apa lah agaknya lagu yang abang aku pakai yek? Hehehe :D


Salam Ramadhan

Assalamualaikum,


Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan Ramadhan. Sekejap je masa berlalu. Cepatnya bumi ni berpusing. Di kesempatan ini, nak mohon maaf kalau ada terkasar bahasa atau apa apa yg mengguris hati korang. Ampun maaf di pinta. Walaupun belum raya tapi kena mintak maaf harapkan puasa dan segala amalan kita di redhai. 

Okay, semua orang mengharapkan dapat puasa penuh kan? Tetapi perempuan ni mesti sesetengahnya tak dapat puasa penuh. Apatah lagi kalau first day dah tak dapat puasa. Argh, rasa kucewa kan? Herrmm, saya paham perasaan anda semua. Saya juga wanita. Wuwuwuw T_T

Bukan setakat tak dapat puasa. Feel nak pegi 1st terawikh pun terlepas. Sungguh kucewa. Tahun ni saya tak sebaik nasib tahun lepas. Tahun lepas nasib sangat baik sebab just 1 hari je miss puasa itu pun last day of puasa. Hebat tak hebat tak? Hahaha. Ingat senang nak dapat ke? 

Pada kaum adam, sila lah hargai diri sendiri dengan berpuasa penuh. Kaum hawa ni yg berpusu pusu, berlumba lumba nak puasa penuh awak tu yg senang senang boleh puasa penuh tapi tak puasa. (siapa makan tobasco die yg rase pedas kay)

Yang pasti, di bulan Ramadhan ni banyak banyak lah melakukan kebajikan. Mak saya selalu kata kalau nak berkat dan murah rezeki, kongsi kan duit tu dengan orang lain which mean bersedekah lah kamu. Murah rezeki nanti. Ha, lagi satu jangan lupa bayar zakat pada siapa yg dah bekerja tu. Umur macam saya bayar zakat untuk diri sendiri guna duit sendiri adalah yg pertama kali. 

SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT MELAKUKAN AMALAN SOLEH YANG DIREDHAI ALLAH HENDAKNYA.

JODOH

Assalamualaikum,

Hari ini lagi satu hari nak puasa dah. Cepatnya masa berlalu kan? Rasa macam baru start kerja, pastu dah puasa. Tak sabar nak puasa nak buat terawikh. Bulan tak merah merah lagi, ni takut 1st day tak dapat. Mintak lah dapat puasa. Amin.

Semalam pergi main bowling dengan Akim and Farah, sebab nak spent last weekend before puasa ni. Lagipun dah lama tak baling bola bowling tu. Rindu sangat. Dulu ada geng, sekarang geng tu dah ada makwe. Wasap aku pun tak nak balas. Huh! Kecewa sebentar.

Dah duduk dengan kawan ni mula lah nk cerita pasal best tak kerja sebab sorang tu baru seminggu start kerja kat Islamic Bank. Pastu keluar lah pertanyaan seperti "Ary still dengan dia lagi ke?" Jawapan aku tetap sama; "Ntah lah, tak tahu nak cakap" 

Hmm, bila nk jumpa bakal suami ni? Hehehe. Bila di renung renung kan, kita ni bila kite tak cari lah nak banyak ada depan mata. Bila kita cari, sorang pun tak mengaku single. Ciss tak guna. Hahahah. Tapi aku sekarang memang tak ada rasa nak cari pun. Aku tak tahu kenapa rasa macam dah puas bercinta pun ada gak. Rasa nak single je. 

Kalau diikutkan, ramai jugak kawan kawan yg tak kawin lagi. Tapi kawan blah sekolah ni yg buat aku tacing sikit sebab 80% dah kawin. Bestie aku 2 orang dah kawin and sedang mengandung, sorang lagi dah bertunang, sorang lagi pulak dah berpunya. Aku je sesorang yg melayan perasaan. T_T

Kawan yg degree and diploma mostly tak kawin lagi lah. Kalau dah kawin pun, ada diorang nk keluar je dgn aku? Boleh jalan lah. Nanti aku pun sama lah kan kalau dah kawin nanti. Argghh kenapa wujudnya angan angan!

Kalau tanya saya ni suka yg macam mana, saya suka....


1. Ala ala chinese gitu muka
2. Muka nak strong sket, tak moh jambu air ke jambu batu ke
3. Masa hadapan cerah. Hihihihi
4. Tinggi lampai
5. Badan sedang sedang
(MACAM YG BAWAH NI!!)


 Ala, jangan lah tenung tenung gitu! Malu I. Hahahahaha! Sian aku T_T


Wah wah fizikal aje yg aku senarai kan. Hahaha. Of kos yg baik baik sahaja dari dia :) Tapi orang selalu kata nak cari pasangan mesti ada persamaan baru ngam. Tapi selama ni aku nampak yg setia hujung nyawa ni perangai bertentangan sama sekali je. Mungkin itu apa yg org kata saja. Tak tahu lah.


Alquran surat Yaasin ayat 36 menjelaskan, Allah menciptakan segala sesuatu secara berpasang-pasang. Dalam ayat lain, Allah juga berfirman, “Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat akan kebesaran Allah.” (QS Adz-Zaariyat: 49).

So jangan risau ye FARIHAA :)

Kekeliruan Terjadi @.@

Assalamualaikum,

Atas apa yg di gembar gembur kan, niat di hati nak beli sebijik kereta. Satu rumah aku heboh. Baru je start keje dah berlagak kaya aku ni. Aigoo. Hahaha.

Kereta pun bukan calang calang nak pilih ni. Poyo tak saya? Saya tahu. Heee~ Yang berkenan di hati Vios TRD kau. HAHAHAH! Yang pasti first car agak agak lah nak beli yg luar negara kan? 

First time tu memang ada lah rasa nak beli Myvi je. Tapi selera makin hari makin melampau pulak. Haish, apa nak jadi aku ni?? Dari Myvi naik sikit, Saga pulak. Pastu naik lagi ke Preve. Aigooo~

Tapi aku yg nak beli, ada pulak yg menyampuk kan. Aku bukan suka pun kete Saga tu semua, tapi aku pikir masa depan. Aku rasa nak bergantung kat kereta tu je. Dah tak nak beli kereta lain lagi dah. Sebab aku nak beli Superbike pulak. WAHHH! Peduli aku suka motor lagi dari kereta ok. No judging please.

Disebabkan aku kecoh satu dunia ni, Mak aku ni pun nak menyampuk lah bagi cadangan. Tapi aku rasa bukan cadangan kot, lebih kepada menyuruh aku untuk beli kereta yg dia suka. Bila aku sibuk sibuk, mak tetiba cakap camni :- 

" Mak suka kereta Myvi kuning tu cantik"
Errrr, aku pun macam bertanya dalam hati "aku nak beli kete ke mak nak beli kete ni?"

Then dah berdebat debat sebab aku ada cakap nak beli Saga je. Kereta besar yg mampu lah untuk aku kan. Sekali dia marah kata "Jangan beli Proton, Proton tak elok!" Nampak tak tanda seru tu?? Hahah.


Mak judge dengan seorang je yg berpengalaman buruk dengan Saga; which is sepupu aku, dia memang tak nak aku beli Saga. Lagi pun maybe Saga yg sepupu aku beli tu tak ada CFE Engine kot. Memang tak best bawak kete dia. 

Pastu baru baru ni aku punya pikiran bertukar pulak dengan Alza, tapi dulu mak pernah kata "Alza ni besar tapi 1.5 je". Rasa 1.5 tu okay lah, nak kata besar tak ada lah besar sangat pun Alza tu. Aku pun tak pasti dengan mak ni. Pastu bila aku cakap nak Alza, dia kata 

"Mak rasa Exora lagi ok, mak suka design dia"
Eh pulak mak ni? Hahaha. Dah berubah hati pulak. Tapi takkan lah aku first car nak beli Exora. Besar gila. Harga dia pun lebih kurang Preve. Memang tak dapat lah. Heee~

Tunggu and lihat je lah apa yg aku mampu. Berserah ^_^

Aquaria KLCC, Kuala Lumpur

Assalamualaikum,

A bit disappoint lah bila dengar Aquaria ni best nak mampos sebab harga tiket sampai RM38 kau! Tapi aku yg pergi weekend hari tu dengan kengkawan hampa nak mampus sebab kecik gila and pendek gila journey dia. Ok, tau lah mahal kan nak jaga binatang laut tu semua. Tapi buat lah journey dalam tu best siket. 

So bersama rerakan saya: Zulfahrina, Nawal Amani, NurFaezah, Raja Farisha and Ahmad Shazwan (kengkawan dari Diploma at UiTM Sarawak) pergi lah bodoh bodoh dan excited nya kekonon best tapi tak best sangat pun. Ceitt! Tapi walaupun dalam tu tak best, kekecohan kengkawan aku tu yg buat best. Thank god lah kengkawan gelak mulut tak nak cover. Hahaha!

Ade buat vid jugak, tapi YouTube tu memang menyakitkan hati. Buh lagu die claim copyright dia senyapkan lagu. Replace lagu hape hape dia recommend jadi tak best dah vid tu jadi nye! 

VOL 1


VOL 2

Stay Healthy

Assalamualaikum,




Sejak dua menjak ni, banyak kes HAZE iaitu jerebu yg di negara lain dengar cerita ada angka korban di sebabkan sesak nafas. Tapi aku sempat beriadah dengan kawan kawan, sebelum HAZE dan masa HAZE buat aktiviti indoor je.

Sebelum HAZE, bersama dengan kengkawan dari UiTM Puncak Alam iaitu Abdul Hakim Fahmi, Aiza Syazana dan Nurul Farah Dilla pergi main basikal kayuh kayuh sampai penat di Taman Pertanian Shah Alam. Bertukar tukar nama taman ni tau tak. Tak lama lagi diorang kata  nak tukar lagi jadi Taman Botanik ke apa tah.

Seawal 8 pagi dah terpacak kat depan gate, and berlari masuk beratur nak beli tiket akhir sekali bergegas nak sewa basikal. How cute kan tengok semangat membara nak berbasikal. Kemain lagi mula mula, tapi lama lama begitu penat sebab jalan dia naik turun. Akhir sekali dah tak larat nak kayuh naik bukit, kitorang pun sorong je lah basikal tu. Yang paling tak boleh blah, lepas tu pergi Karok. HAHAH. 





   

A Celebration that we do everyday !

Assalamualaikum,


PUAN AINON

Semalam 12th May 2013 adalah Hari Ibu bagi negara negara tertentu. Malaysia sangat menghargai mak masing masing. Sekarang dengan adanya Instagram, kalau ada event or tarikh tarikh hebat macam ni mesti ramai yg akan post gambar yg berkaitan. Semalam ramai lah post gambar mak masing masing, termasuk aku sekali lah kan. Sangat suka, I like every picture yg ada post gambar dengan mak or gambar mak dia je. Hehehe. 

Ok macam kitorang kalau ada event macam ni suka lah ajak mak pergi makan. Tapi kitorang ni selalu je pergi makan sama sama. Suka nak explore tempat tempat baru. Semalam kitorang pegi tempat biasa orang pergi lah, tapi kitorang jarang pergi. So tak ada plan beforehand, so tibai je lah mana yg ada.


MOM.SISTER.ME

Kitorang pilih tuk makan Manhattan Fish Market (MFM) kat Setia City Mall kat Setia Alam sana. Kitorang pergi nak cepat sebab tak nak balik lambat plus boleh jalan jalan jap kan. Nasib kitorang datang cepat sebab after 7 ramai Chinese baru nak keluar makan. Beratur kau! Mahal camne pun sanggup ni. Maybe bcoz that special day kot. 



PLATTER MFM

Disebabkan tengahari tak makan. Hambik, makanan sampai je terus sambar. Tak ingat dah dunia luar. Haha. Rasa tak cukup pun ade. Platter tak cukup?? Hahaha. Gila ni. Yang pasti, tujuan kitorang nak treat mak makan sedap sedap. Nampak semalam mak enjoy je makan kat situ.

Tak ape bagi kitorang, hari hari pun Mothers day. Cewahh.

Yang pasti mak paling susah jaga aku sebab aku lah paling nakal sekali. Tak nak dengar cakap mak, tak nak buat bila mak suruh. Sangat sangat stress mak jaga aku. Mak je sorang yg boleh tahan dengan perangai aku. So harap dapat lah jumpa bakal suami yg boleh tahan dengan perangai aku ni ha. Ehh tetiba :P

Finally, Thanks for Everything PUAN AINON BT YOSSOF. Harap Eaa dapat jadi anak baik. Mak doakan lah yg baik baik tuk Eaa ye mak. Jangan lah pikir yg bukan bukan je. Mak percaya lah kat Eaa. Harap Eaa dapat bagi mak kebahagiaan macam mak bagi kat Eaa dulu time Eaa kecik. (menitis air mata)

LOVE YOU! <3 font="" nbsp="">





JUMAAT is FRIDAY

Assalamualaikum,

Hari Jumaat, semua orang sukakannya. Sebab diorang semua cuti. Tapi aku sabtu still bekerja setengah hari. Walau bagaimanapun, aku tetap seronok, kerana aku menantikan sesuatu, sesuatu yg buat aku gembira. 


RUNNING MAN
Lee Kwangsoo, Kim Jong Kook, Lee Jeasuk, Song Ji Hyo, Ji Sok Jin, Haha & Gary

Hah, aku sangat sukakan rancangan tu. Kelakar, stupid, and overall sangat menghiburkan dengan jalan cerita dan game game yg tak masuk akal. Hehe.

Aku suka sangat dengan Monday's Couple (Ji Hyo + Gary). How romantic in every words that Gary says and how cute Ji Hyo senyum dan ketawa melihat keletah Gary. Walaupun Gary tak hensem tapi perangai dia buat orang suka dengan dia. SWEET for short. 




Tiap hari Jumaat adalah hari aku tengok cerita running man. Even dekat internet ada setiap episode, tapi aku tak hirau, aku nak jugak tengok tiap minggu. Tetap nak tunggu! Sebab rasa seronok macam ni dari tengok dengan cepat.

Yeay, tak sabar sangat nak tengok. Siapa yg ada Astro kat rumah, sila lah bukak channel One Tv Asia pukul 1145PM okay :)

Okay Bye nak balik rumah, kerja dah abis! :P

PRU 13

Assaamualaikum,


Pada 5/5/2013 bersamaan hari Ahad yg lepas, berlansung nye Pilihanraya yg ke 13. Dengan rasa excited nye aku mengundi kali pertama yaww. Hahah. Batak kan?

Yelah, rasa best lah kan, lagi lagi tahun ni kene calit calit jari pulak sebab nak elak double vote. Abang akak aku yg aku tak pernah amik kesah (yg aku nampak lah tahun sebelum ni), tetiba semangat nak pergi mengundi uolls. 

Tahun ni satu rumah pergi mengundi. Tu yg 80% orang keluar mengundi tu. Maybe ade calit calit dakwat tu kot yg orang excited sangat keluar pergi mengundi. Or bebudak sekarang ni memang cepat dewasa, bersemangat waja, ade jiwa patriotik yg kuat. Or saje nak pergi sebab ikut trend, nanti boleh upload gambar jari kat instagram.

Pasal upload gambar ni pulak satu hal. Disebabkan kawan aku kat instagram, facebook ni semua baya aku and first time mengundi. Bukak app Instagram je penuh gambar jari calit dakwat biru. Sampai rasa nak baling telefon ke dinding. Kesian telefon tak bersalah pun. Wuwuwuw.

Tapi ape ape pun rasa bangga lah jugak sebab ikut statistik pengundi meningkat sampai berita kata tahun ni pecah rekod lah pengundi paling ramai.

Informasi berguna sikit:-

Bawah ni jumlah pengundi mengikut tahun PRU iaitu 2004, 2008 dan terkini 2013. Perbezaan dari 2013 and 2008 sebanyak 470,526 pengundi. Wow! Ini berdasarkan jumlah pengundi yg berdaftar.

 Selangor
 1,422,274 1,549,970 2,020,496


Pengundi yg baru berdaftar seramai 2.3 juta orang tau. Tapi bahaya jugak belia ni. Ikut emosi sangat. Aku tau lah sebab aku pun muda jugak. 

Tapi ape yg aku nampak "Telan mati mak, Luah mati bapak", pilih mana mana pun sama je. Ni dari pandangan aku lah. Kalau aku pun jadi Perdana Menteri, aku tak akan buat benda yg merugikan negara. Untuk dapat nama, kita buat pekara yg dilarang. Bukan senang nak jadi pemimpin negara kalau ilmu dan iman di dada tak kuat.

Pesanan

Assalamualaikum,



Hah, harap maklum. MacBook tak dapat lagi, so nak update blog pun lambat lah. Hahah.

Ok sekarang ni rasa nak bagi pesanan sikit especially kepada wanita yg di luar sana yg menunggang motorsikal.

Disebabkan saya ni berpengalaman dalam menunggang motorsikal ni nak kongsi lah dekat you guys wanita seluruh dunia betapa bahaya nya menunggang motorsikal walau di mana jua anda berada.

Baru baru ni ada seorang kawan yang telah kehilangan ayah tersayang disebabkan oleh kemalangan jalan raya yg melibatkan motorsikal dan lori. Mula mula dengar berita ni dari kawan melalui facebook, rasa sangat teperanjat even seorang lelaki berusia 50+ tahun yg dipercayai sentiasa memandu perlahan boleh terlibat dalam kemalangan, apatah lagi kita yg memandu di jalan highway bersaing dengan kenderaan besar yg lain. Menunggang motorsikal sangat bahaya. Sy sendiri takut.

Saya nak bagi lah pesanan atau tips lah dekat wanita yg naik motorsikal ke tempat kerja, sekolah, kedai dan mana tujuan anda. Ini tuk tujuan keselamatan kita jugak. Macam ape yg tv selalu cakap. Ingat lah orang tersayang.

Aku sentiasa pergi mana mana menaiki motorsikal. Pergi kerja, kedai, jalan jalan. Selalu keluar masuk highway. And memang tak ramai wanita yg bawak motorsikal, tetapi sejak kebelakangan ni, ramai pulak perempuan yg melintas aku.

Apa yg aku nampak, mereka melulu membawa moto. Bukan aku melarang bawak moto laju. Actually kelajuan sesuatu kenderaan tu amat di perlukan kat tempat tertentu. Tapi membawa secara melulu adalah berbeza sama sekali. Aku nampak mereka tak pandang kiri kanan sebelum memandu laju.

Kelemahan perempuan ni tak kira lah naik kereta ke moto ke, diorang ni jarang sangat nak pandang side mirror tu. Plus tak nak toleh kepala sikit je, tak banyak tuk tengok blind spot side mirror. Aku akan sentiasa check side mirror aku even aku di jalan yg lurus. Ini tuk keselamatan, kita bawak baik mana pun kalau orang lain bawak tak baik pun tak guna. Betul?

Kalau bawak moto kita jangan duduk kat blind spot kereta. Even kita ingat dia akan toleh, tapi kite sentiasa berpikiran negetif. Jangan terlalu dekat dengan kereta. Kalau di kawasan jalan kecil ni memang kenderaan besar dekat je dengan moto. Jauh kan sikit jarak supaya org dlm kereta tu nampak kita.

Kalau kat atas highway pulak, sila lah jangan bawak perlahan. Ok kat sini lah kelajuan sangat penting. Sebab kereta lain bawak laju, kita kena ikut rentak sebab apa apa terjadi kita boleh elak. Then jangan nak bawak motor macam jalan tu kau yg punya. Ketepi sikit, awak tu motor je.

Jangan lupa untuk bagi signal. Ini paling rakyat Malaysia malas sekali. Bagi signal setiap kali nak masuk simpang, nak membelok dan nak berhenti ke tepi. Kenderaan dari belakang korang tak pandai baca fikiran korang. So please lah bagi signal.

Yang paling penting you guys need to jaga kenderaan korang. Jaga kesihatan kenderaan korang dengan tukar minyak hitam, tukar tayar, buat service tiap bulan. Apa apa lah yg buat motor korang elok dan selamat di pandu. OK?

Akhir kata, apa yg terjadi semua kehendak Allah. Kita sebagai manusia kene menerima ketentuanNya. Walau apa yg terjadi Redha dan terima segalanya dengan hati yg tenang. Ajal Maut di tangan Tuhan. Tapi sebagai manusia kita kena belajar dari kesilapan, dan cuba untuk elak dari melakukan kesalahan. Kerana semua punca adalah dari kita sendiri.

I WISH FOR...

Assalamualaikum,

Dah tak banyak kerja kat opis ni rasa lah idea merapu dalam kepala ni mula mencurah curah.

Saya suka kan barang elektronik. Right now, saya menggunakan dua bijik tepon sebab saya ada dua simkad. HAHA. Dulu lagi teruk, 3 bijik. Ni dah kurang sebab malas nak bawak tepon banyak banyak. Dah lah tepon tu bukan kecik. Haii lah dunia.

Sekarang saya teringin kan barang elektronik yang di namakan Macbook Air. Hahaha. Rasa ridiculous tak kalau saya mahukan komputer riba itu? Ala, boleh lah pleaseeeee...

Saya nak kereta, saya nak motor besar and sekarang nak laptop berharga 3 ribu pulak??? Haish, nape suka sangat nak membazir aku ni. Tapi betul lah, nak sangat. Tapi kena pikir betul betul lah, macam aku ni nak pakai sangat benda ni kan? Tapi kenapa aku nak sangat benda ni?

Ni semua nya nafsu belaka. And aku ni sangat bahaya tau kalau ada duit di tangan. Barang elektronik mahal mana pun aku sanggup beli. Yes I AM TECH GEEK!~ Call me anything, I don't care.

Bukan ke satu benda yg bagus jugak sebab boleh update blog, edit gambar and macam macam lagi lah. Seronoknya bila memikirkan benda tu semua!

So which one agak nye? Atau ini sekadar angan angan semata?

Yawww !

Assalamualaikum,

Hari ini mood HipHop melanda di seluruh darah ku. Seharian dengar lagu hip hop. Which mostly penyanyi nye adalah orang yang berkulit gelap tu.

Memang dari dulu lagi sangat suka dengan lagu lagu hip hop ni. Dan sekarang pulak ade ramai artis berkulit putih ni yang menyanyi lagu yang macam ni kan. Tapi mengaku lah, yg gelap ni lagi ghetto lah dari yg putih ni. Masing masing ada cara tersendiri kan nak buat lagu lagu camni.

Dulu time umur masih muda maybe dalam tingkatan 2 or 3 macam tu suka sangat dengan Eminem ni. Walaupun tak tahu ape benda yg mamat hensem ni cakap sebab dia rap sangat laju sampai tak tahu ape benda yg die cakap kan. Siap beli kaset dia tau yang The Eminem Show macam lagu Superman, Cleanin Out My Closet and lagu pasal anak dia tu Mockingbird kot.



Tapi yg sedih nya sekarang ni lagu Hip Hop sangat lah tak sedap tuk di dengar sebab :
 
1. Banyak sangat ayat mencarut
2. Lirik tak ada kene mengena
3. Lagu pasal sex

Yup, Eminem pun mencarut tapi mencarut dia tak ada lah jadi ayat yang kalau tak cakap ayat mencarut tu ayat tu tak lengkap. Paham tak? Ala, susah lah nak explain. Menyampah sangat. Dah lah Eminem sekarang dah tak nyanyi. Mana nak cari lagi?

Tapi selain dari Eminem Chris Brown pun aku suka. Tapi Chris Brown ni tak bape nak ghetto lah. Aku suka dia sebab die suka menari. Tapi bukan semua lagu Chris aku suka.

Baru baru ni ada aku dengar satu lagu. Thrift Shop, orang putih gak. Rap gak. Lagu tak banyak mencarut, lirik ada mesej (boleh lah) and yg penting sekali cerita pasal dia beli barang kat kedai yg jimat. Cool right?

Check it out guys kat bawah ni

Awak Marah Ke?




Assalamualaikum,

Hari ni aku nak kongsi sikit perangai manusia sekarang yg ramai orang tak berapa nak suka lah. Sebab kalau aku pun aku tak suka.

Perangai suka nak tanya even benda tu dia dah tau. Siapa tak angin kan kalau dah terang lagi bersuluh benda tu lagi nak tanya. Contoh macam orang tu suara dah bergetar, mata dah berair & hidung pun merah lagi mau tanya "awak menangis ke?" Apa korang rasa agak agak?
 
Aku ni suka sangat cari pasal dengan teman tapi mesra aku. Nak dijadikan cerita, baru baru ni ade lah terkasar bahasa kan. Then tiba tiba die senyap je, banyak word yg keluar dari mulut dia pun macam "hmmm", "k" hahaha. Aku yg curiously cat ni tanya lah kat dia "u marah ke?" pastu die jawab dgn nada yg marah "tak ada lah, suka sangat" Perli nampak nya.

Yang pasti lepas kejadian aku rasa amat lah bangang sebab aku tanya soalan bodoh kat dia padahal aku tahu jawapan dia. Bukan nya ape, aku cuma nak memastikan. Main redah je kang, kate kita tak amik berat pulak kan :D

Tapi aku perasan jugak lah, orang Malaysia ni nak mulakan perbualan mesti nak cakap camtu kan? Perasan tak? Hobi baru aku sekarang ni antara duduk rumah, aku suka layan YouTube. Antara youtube star yang aku suka macam Jin Hitz.Fm tu. Dia rajin lah buat vlog kat channel dia. Salah satu video berkenaan dengan benda ni lah. Kelakar sangat bila mak Jin tu pun ada sekali and mak dia kelakar gila.

Try check it out dia punya work of art. Salah satunya kat bawah ni:



Rindu Datang Lagi :)

Assalamualaikum,

Sekarang ni dah lebih 4 bulan aku meninggalkan zaman belajar. Bila sedang menaip dulu time aku tengah kerja, tetiba teringat time dalam kelas berborak tak ingat dunia even lecturer dah abis air liur cakap kuat kuat kat depan.

Walaupun dah meninggalkan rakan-rakan dan masing-masing dah balik ke negeri Kedah, Terengganu, Penang, Johor, Kelantan, Sarawak dan Sabah tapi mereka tetap datang hadir tuk berjumpa berborak.

Tapi tak semua nak bekerja kat negeri masing masing sebab peluang pekerjaan kat sini lagi besar dan gaji lagi lumayan. 

Baru-baru ni seorang kawan dari Penang datang dan ingin berjumpa dengan aku. Sungguh terharu kerana masih lagi tak berat tangan diorang untuk mendail nombor telefon aku dan bagitahu hasrat nak jumpa. Dengan tak mengendahkan peraturan mak yang kena balik lambat aku pun setuju dah diorang terus menculik aku pergi lepak kat Damansara.

Akim, Farah & Acap :)

Belum makan pun tapi dah nampak gemuk nya :'(

Tujuan lepak kat Damansara sebab sorang kawan aku duduk sana. Mula-mula rasa sangat bersalah sebab rumah aku jauh, ada mall kat sini pun bukan ramai yang tahu. Then kitorang pun lepak kat Damansara makan.

Memang selama ini aku dah tanam niat tak nak makan malam sebab plan diet lah kan. Malam tu pulak macam-macam diorang order. Memang dah cakap tak nak makan tapi diorang paksa jugak :(

Look at the Food :o

After dah makan semua (abis jugak lah kan) itu pun dah pukul 1:00 pagi. Mak dah banyak kali call suruh balik and sama je lah alasan, common answer "on the way dah ni" Sorry Mak~

Akhirnya sampai rumah pukul 2:00 pagi. Sangat seronok dapat jumpa dan makan-makan, even kene bebel sikit lah dengan mak. Overall, puas :)


Acap, Ary, Alipa & Arah? Ahahah Farah :P

p/s: Jangan buat mak risau, tak baik. Pesanan untuk semua termasuk saya sendiri

Oh My Gucci !

Assalamualaikum,

Sad to know that my last post is on 19/92012 ! Oh my Gucci *surprised face*

Tak payah nak surprise sangat lah, memang dah kau tak rajin nak update blog kan. Bukan ape sebab saya tak ada masa nak duduk depan komputer menaip apa yang saya buat selama ni.

Orang yang selalu update blog ni mesti ada diari tuk luah perasaan kan? Tau dah.

Ok sekarang ni banyak benda nak cerita, even I know that I don't really have followers to read my blog right? *sad face*

But it's okay, kita kena lebih berusaha lah kalau nak gain ramai peminat kan? :p Peminat lah sangat.

Anyway guys, rasa nak buat renovation sikit kat blog ni. And a lot of cerita panas yang nak di kongsi kan. Buhbye and see ya :)