Selamat Tinggal Lemak!



Lemak yang berlebihan bole buat kite jadi obes. So untuk aku rase semakin cantik, kene lah kite jaga berat badan. Bile aku pikir-pikir balik kan, nape aku kurus bile kat sane & gemuk bile aku kat sini. Aku kat sini bukan nye reti duk diam gak, ade je keje yg kene wat kat umah ni tapi still naik berat badan aku ni.

Makanan yg buat badan aku naik sebenarnye. Pengalaman aku kat asrama, bile aku kat sane aku akan makan on time & suke aku lah bape banyak nasi aku makan. Bile aku kat umah, aku suke makan tak on time & suke makan kudap-kudapan. Sepuluh kali seminit aku ke dapur (tipu lah tu)

So aku tengah menahan makan, bukan bermaksud aku tak makan langsung tapi cume kurang makan yang ringan-ringan tu. Selain aku kurangkan makan aku, jogging jugak salah satu aktiviti yang aku buat. Depend lah kalau aku rase nak pegi petang, aku pegi sorang-sorang & kalau aku pegi pagi, aku pegi dengan kawan aku.

Ade lah gambar yang aku dah tangkap time aku jogging beberapa hari yang lepas. FYI, aku berjogging di Stadium Sultan Sulaiman kat Klang. Sambil berjogging, boleh cuci mate sekali. Kadang-kadang ade lah team yang main bola kat padang stadium tu. Mule lah aku tergedik-gedik kan. Tapi tak ade aku nak layan mamat-mamat kat situ. Saje je buat-buat gedik, tengok market diri sendiri.

Kelmarin aku jogging & aku sangat berbangga sebab aku dapat pusing track stadium tu 2 pusingan tanpa henti. Aku sangat bertenaga! Hehe. Kalau nak tau aku boleh turun kan berat badan aku ni, tunggu lah sampai next post. :)

Waktu pagi

Waktu petang

Sekitar.

Syirah di bawak sekali..

Happy!!

Happy about what?? Bile dah berade dekat umah memang happy. Itu lah aku maksudkan kat sini. Ade ke sape-sape yang tak seronok balik umah? Ha, maksudnye orang tu gile. Hahah!

Sampai je aku dekat umah, aku di kejut kan dengan kek & pulut kuning yang mak dah masak tuk aku. Seronok nye! Walaupun birthday dah lepas, dapat jugak aku celebrate kat umah. (^_^)

Aktiviti sepanjang aku ade kat umah ni tak ade lah banyak. Buat mase sekarang ni aku still lagi mencari keseronokan sebenar. Aku dah banyak plan sebenarnya, tapi belum mase lagi. Aku nak spent quality time dengan family. Kat umah, aku ade anak buah yang cerewet, name nye Syirah. Dengan die lah aku beseronok kat umah. Dengan sape lagi kan? Tak kan dengan mak aku kot.

Kalau aku nak pakai kerete, aku kene lah bangun pagi tuk hantar akak aku pegi keje. Disebabkan aku ade plan tuk berjoging, so hari-hari lah aku kene hantar akak aku pegi keje. (azam yg kuat!)

Baru-baru ni, my cousin datang ke sini. So ade lah teman beborak same generasi, dari aku borak dengan generasi kanak-kanak. Aku ni tak ade lesen, tapi aku ni memang sangat berani nak bawak kete tak ade lesen. Aku keluar sorang-sorang pun jadi pegi beli barang kat bandar Klang tu. Hebat kan? Sekarang korang enjoy je gambar-gambar yang aku tangkap ni.
Black Forest! My Fav!

Syirah tunggu Mama die..

Nenen..

Besday present from rumate ku: Dyg Fana

Another besday present: belah kiri Usyagi

Syirah pose yang tenang..

KTM..


Flight oohh flight

Ni lah mase yg di nanti-nanti kan, kisah benar aku time aku nak balik cuti sem aritu; 15hb Nov 2009. Memang aritu aku dapat macam-macam perasaan. Antara nye berdebar, takut, penat, happy, sedih & sebagainye.

Hari sebelum aku nak berlepas dari sarawak tu, aku rase seronok gile. Tapi aku tak dapat agak lah esok ade jadi ape-ape kejadian ke. Selalu aku memang akan buat silap, tapi bukan tiap kali aku balik aku buat hal. Kadang-kadang je kot.

Aku packing barang aku lambat dari selalu, tapi disebabkan aku exam 2 paper 14 hb tu so aku kemas malam je lah. More than 3 times aku check barang aku : ade ke yang cicir ke ape ke. Semua barang aku dah siap aku kemas. Confirm memang tak ade yang tertinggal.

Esok nye, aku bangun awal walaupun aku tido kul 3. Kul 6 aku dah bangun, tapi aku tido balik pastu. Sejam selepas tu aku bangun balik. Kite pendekkan lah cite ye. Terus lah aku ke airport kul 9.15 am waktu Malaysia.


Everything is going smoothly as I plan, check-in bag & next is masuk gate lepas imigresen sume pukul 10.30 am. Pastu dah check dekat cop imigresen rupe nye aku terlupe nak keluar kan pasport aku kat dalam backpack aku yang dah masuk kargo.

Menggelabah aku, terus aku lari pegi kat kaunter balik. Tak pasal-pasal pulak aku kene marah dengan orang kat kaunter tu. Tapi aku tak rase kecik ati bile die mara aku, sebab aku tau salah aku jugak :P

Pastu orang kaunter tu bagitau orang yang arrange beg, yang die nak keluar kan balik 2 beg aku tu. So aku tunggu punye tunggu & aku ingat bende ni tak ade lah susah mane, tapi rupe nye flight aku hari tu AIRBUS. Ramai gile orang kot!
Tak lama dari tu ade orang naik bagitahu backpack aku tak dapat jumpe. Die suruh aku turun sekali tengok back pack aku. Baru aku tau macam mane rupe diorang kemas beg kite selama ni. Airbus muatan die besar, so ramai orang, beg nye pun "ramai" lah. Kalau naik MAS Airline, Ade container tuk letak beg-beg kite. Orang yang uruskan beg terpaksa bukak balik setiap 1 container & ponggah balik beg yang dah siap susun. Memang jahat kan aku? Aku rase sangat bersalah dalam hal ni.

Jam dah dekat pukul 11.00 am, kalau tak dapat nak cari jugak pasport tu memang hari tu aku balik on the last flight, itu pun kalau ade seat kosong. Orang atas flight memang tak ade link dengan orang yang uruskan beg. Yang orang dalam flight tau, flight tu kene berlepas ikut mase.
Flight tu sepatutnye terbang pukul 11.05 am. Pukul 11.00 am, baru pekerja tu dapat jumpe aku punye beg & I felt so relief but for a while only. Puas aku mintak maaf dengan semua orang kat situ & then orang tu kate aku kene cepat kalau tak, aku akan miss flight aku.

Aku dengar je miss flight aku dah takut dah, aku dah x dpt nak masuk beg lagi. Aku lari macam dalam drama dalam airport tu, kejar kan aku nye flight dengan bawak beg laptop & backpack aku. Nasib baik aku nye back pack tak berat. Aku ingat lepas aku dah cop imigresen aku boleh rilex. Sampai ke pintu flight aku berlari. Name aku orang dah panggil-panggil dah, pintu airplane tu pun dah nak tutup dah.

Cuak gile aku. Orang duk tengok aku berlari, semua tu aku dah tak peduli. Asal kan aku dah naik airplane tu & balik hari tu jugak. Lastly aku nak bagitau yang aku perasan orang duk gelak kan aku sebab aku tengah pegang bantal lembu aku. Ade aku kesah?

Memang panjang cerite nye. Sorry lah, memang tak boleh nak shortkan lagi. Ni lah yang paling pendek.


Akhir kate, terima kasih pada orang yang tolong aku hari tu : makcik polis yang jaga kat kaunter beg, ketua yang urus beg & abang yang tolong cari kan beg. Tak lupe orang yang jaga kaunter marah-marah aku tu. I'm so sorry for the wrong thing that i've done. Tapi yang bagus nye kat sini aku dapat pengajaran yang bergune, kate makcik polis 2. If this does not happen, your life must be boring.


P/S : Fly with MAS AIRLINE. The best cabin crew in the world.

Akhirnya!


Setelah aku bertungkus lumus time minggu exam hari tu, finally aku dapat jugak online secara tenang. Sebelum ni dengan laptop yang buat hal & macam-macam lagi buat aku lagi malas nak online. Tumpuan aku 100% kepada belajar, no other distraction.

Tapi bukan setakat belajar aje time minggu exam aku, tapi jalan-jalan pun ade jugak. Orang kate "release tension". Teringat lak ape yang mak kawan aku cakap "kau ni tension nye tak ade, tapi release je yang lebih" Hahah.

Memang ade lah kene tempias nye sikit.
Selain dari masalah teknikal yang aku hadapi, aku ni pun ade masalah kekurangan mase. Belajar aku sem ni, memang leh wat aku pecah pale. Lepas belajar tak sakit pale, memang tak sah. Tu lah sebab kite kene tido selepas blaja (tips belaja ni ) Memang aku sangat rindukan online.

TAPI harapan nak online dari pagi sampai ke malam aku musnah. Ini semua pasal internet yang dah dipotong. Memang sangat kecewa lah bile mak kate internet dah tak ade. Tapi tak ape, itu tak ade sikit pun nak mematahkan semangat aku tuk online & update blog aku ni. Ade care lain lagi, iaitu broadband. Walaupun tak laju macam yang sebelum ni, dapat jugak lepas gian kan?


Next post
aku nak kongsi dengan korang ape yang terjadi kat aku time aku nak balik semanjung. Memang aku ni suke buat hal. Tak ade hal memang tak wajib. Tunggu je lah ye.

Long Time No See

Wahh...Bertahun je aku rase dah tak update blog aku ni. Bukan ape, laptop aku buat hal. Ade virus yang menghalang aku dari online. So terpaksa lah aku tahan diri dari online. Ni pun aku gune rumate punye laptop jap.

Banyak sangat bende yang aku nak cite & share. Aku buat mase sekarang ni tengah busy nak exam. Aku baru je lepas 1 paper tadi petang.

Buat seketika ni aku tak dapat nak update blog. Tunggu lah aku balik semenanjung dulu. Salam :)

Raya With Mama Anna

Hai Kawan-kawan, seronok ke raya tahun ni? Aku macam biase je. 1 je yang berbeza sebab aku raya tahun ni dengan best friend yang lama menghilang & anaknye. Seronok sangat sebab dapat raya dengan minah sorang ni.

Die dah ade seorang anak yang bernama Sufi. Sangat comel & sangat senang dijaga (kata ibunye). Aku dengan kawan-kawan yang lain lost contact kejap dengan die. Disebabkan die selalu je tukar-tukar nombor telefon, kitorang susah sangat nak jejak die ni. Akhirnya tahun ni dapat kite track die. Thanks kepada Hawa yang berusaha selama ni. Heheh.


Aku nye best fren ni terdiri daripada 6 orang lah termasuk aku. Sangat rapat dari start tingkatan 1 lagi. Kitorang kenal terus jadi rapat. Tapi minah sorang ni pg pindah KL lak. Terpisah lah kitorang sementara.

Kitorang pun buat lah reunion sekali time tu. So berborak sampai nak dekat maghrib. Thanx kat Farhana, sanggup datang dari jauh. Nanti kitorang pulak turun KL ok. We miss U!
Farah..

Hawa

Fiera

Mama & Sufi

Bersiap Sedia!


1..2...3...get set go! Ceh macam nak lumbe lari je. Padahal nak bersiap sedia nak raya. Sebelum raya macam-macam lah bende yang dibuat. Contoh seperti pergi pasar beli barang tuk buat masak lauk pagi raya, pasang langsir & macam-macam lagi lah. Memang seronok lah bile raya. Tapi tahun ni aku tak rasa raya hebat sangat lah. Mungkin sebab dah besar kot.

1st kite pegi pasar okay. Sebelum ni tak pernah pun pegi, aku suke lagi duduk rumah. Kali ni je, aku kene pegi teman kakak aku beli barang. Selalu mak aku yang pegi dengan kakak aku. So ape yang ade kat pasar tu?


Pasar nye kat tepi jalan, so agak sesak lah keadaan kat situ. Nak wat macam mane kalau diorang dah nak buat kat situ pulak kan. Terima je lah. Ape pun kitorang dapat beli barang yang dah mak listkan. Heheh.

Seterusnya, memasak nye part pulak. Anak dara mak yang ade 3 orang semua terperuk kat dapur. Semua nya menolong sesama sendiri tuk masak makanan yang biase di masak tiap hari raya. Selalu kitorang akan masak rendang ayam, daging sate, kuah kacang. Tapi tahun ni ade special sikit, mak masak nasi minyak & ketupat (selalu buat nasi impit)

kakak aku yang anyam..

ni aku yang anyam..jadi ketupat lain.

dah isi dengan beras..

kacang tuk kuah kacang..

request lauk buke..paru

nasi minyak..sape kawin??


ketupat yang dah siap..

daging masak sate..hanya di rumah aku

Selepas tu, kemas rumah pulak. Tahun ni langsir tukar baru. Aku balik, tingkap dah bogel. Aku lah yang kene pasang ni (dalam hati). Tahun ni pakai langsir emas, sofa warne merah. Bagus lah tu kan, macam-macam marne ade.

wah! langsir pun nak tunjuk ni..

Okay lah tu kan. Ni tuk share je. Macam ni lah aku beraya. Camne korang raya pulak??

Esok Hari Raya!!


Yah! itu dia, raya dah mai dah..bak kate orang utara. Aku yang sangat excited bile tibe hari raya, tak sabar nak bangun tuk sambut hari raya. Di kesempatan ni, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA buat semua yang kenal aku ni. Harap dapat maafkan lah salah silap aku selama aku dengan korang (siapa yg berkenaan).

Tahun ni yang bertemakan baju kurung bewarna merah, semakin hot lah aku di hari raya ini. Tapi jangan di lupa pada yang sudah tiada. Doakan lah mereka, agar di tempatkan di kalangan orang yg beriman. AMIN.

End of sad story, kalau korang nak tau. Blog ni tak ada cuti, tak lama lagi ada lah update pasal kemeriahan sebelum raya pulak ye. Kalau korang berminat nak tau camne sambutan hari raya aku dengan keluarga kat Klang, Selangor ni. Stay tune. Cewah. (suke hati aku lah!:p)

Semoga terdapat sinar kebahagiaan di hari raya ni. Byee..

Makan + Makan + Makan

1st time aku ngan kawan-kawan pergi makan kat steamboat. perghh!! dah lah aku ni dah lame mengidam makan steamboat. memang sedap sangat. peluh menitis ke ladang gandum pulak. hahaha. harge pun berpatutan, cume rm17 je. 3 meja kitorang penuh kan, dan hiruk pikuk pun terjadi.


bebudak kelas aku..

amik kak jgn malu-malu....hehe

busy memasak ;p

masing-masing tak sabo

aduh sedap dowh!

Next kite makan kt tempat lain pulak. Name tempat die TOPSPOT, kali ni pulak aku makan lebih kurang rm20. Wah makan mewah betul aku ni. Padahal duit dalam bank dah kering dah. Hehehe. Tapi ape yg penting adalah kekenyangan. Aku makan ikan masak sweet sour, ayam lemon, baby kailan tomyam & butter prawn. Tak lupe jugak dengan air, tebu with pitted prunes. And selesai...

tomyam pulak

baby kailan..

ikan ape ntah..kerapu kot

tunggang langgang..dasat..

PPKP..

Ape itu PPKP? Kalau kat UiTM nih, kite kene hadir PPKP tuk dapat sijil nanti bile dah grad nanti. Aku pegi program ni semalam. Dari pukul 8 pagi sampai pukul 4 petang. Ade lah rehat sekejap tengahari.

Pade hari tu, rupe aku sangat hodoh. Dah lah program ni kene wat presentation depan orang ramai. Aduh malu lah! Nasib baik kebanyakan budak kelas aku jugak. Aku bangun lambat sket je semalam. Yelah, selalu cuti bangun lambat sikit, pastu tibe-tibe kene bangun awal pagi lak. Tu yang tak dapat tu. HAHAH..

Haritu aku agak lah bertuah jugak, sebab facilitator aku ni tak bosan. Sebelum ni, memang bosan lah. Sebab kite kene dengar die membebel pasal bende yang kitorang tak bape suke nak dengar. Ceramah sume cite pasal pembangunan pelajar. Macam interview, buat resume. Kalau aku tangkap muke masing-masing, memang kelakar tahap cipan lah. Ade yang buat muke nak tido, muke nak makan & macam-macam lagi.

Bulan pose pulak, bulan masing dalam mood lemah (yeke?). Nak dengar ceramah pun tak larat. Tapi terime kasih jugak rakan-rakan, diorang pun kelakar. Buat mood jadi naik. (^_^)

ni group member aku..

ni member yang tekun tulis surat..

2 org yg berdiri tu bukan group aku..perasan..

ni budak kos lain yang keliru haha

break time..

melepak...gosip lah tu..