Crabby Soup

Owh, macam dah blog resipi je kan. HEHE. Aku saje nak share dengan korang, tadi baru je aku masak sup ketam. Nak buat sup ketam senang sangat. Tapi, nak membelah ketam tu yang ade teknik nya. Aku ni baru belajar macam mana nak belah ketam. So korang, belajar lah dari saya. :)

First, kat bawah ketam tu ada lah macam 'poket' , so korang mula dari situ.


2nd, korang kene kopak bahagian atas ketam tu. Kopak macam dasyat je bunyi. Korang jangan buat time ketam tengah hidup pulak. Menyeksa nama nya tu.


Next, korang potong lah kepit ketam & kaki ketam tu. Dalam tu tak ada daging pun. So better buang lah.



Kalau nak buat sup ketam tu, just need bawang besar, bawang putih & halia.


Tumis semua bawang then tambah air, garam & ketam. Masak lah dalam beberapa minit. Siap!
Senang gila.

Tapi sup ketam aku ni memang yang paling senang & rasa biasa je. Korang try lah, aku ni tak makan ketam. Aku tak heran dengan ketam, tapi aku belajar jugak. Dah sedia jadi isteri orang ke ni? heheh.

Healthy Life


Semua orang mengidam kan bentuk badan yang menarik kan? Aku pun. Hehehe. Tapi mengidam je tak guna, cuba korang usaha kan. Aku ni sangat mengidam kan bentuk badan macam artis korea. Ha, sekarang kan demam korea tengah melanda negara ni. So aku pun banyak tengok artis perempuan Korea ni. Fuhh, kalau aku pun kata cantik lelaki apatah lagi.

Macam artis Korea kat bawah ni, kurus dan cantik :

Girl's Generation @ SNSD

Kurus tu boleh, tapi jangan lah sampai melampau sangat okay. Sekarang ni, level obesiti kat Malaysia pun meningkat macam kat USA sana. Bahaya weh! Korang perasan kan banyak iklan kesihatan kat TV tu. Kurang gula lah, jalan 10,000 langkah sehari lah & banyak lagi lah.

Aku ada lah praktik kan benda tu semua. 10,000 langkah tu susah lah sikit, tapi kurang kan gula tu ada. Aku cuba kurang kan makan benda manis macam gula-gula, aiskrim, air milo tabur (my fav) & biasa kan diri minum air kosong banyak.

Aku suka sangat bila berpeluh & jantung aku laju. I like dancing. Ada cuba rakam dancing aku, sumpah buruk. Sambil meyelam minum air, aku berlatih menari sorang diri dan bersenam. Aku download suma video korea yang dance dia menarik, then aku buat hari-hari sampai aku pandai. Best tau, korang cuba lah. Jimat sekali. :)

Baru-baru ni ada aku pergi ke Bukit Cherakah lagi sekali bersenam sambil bersiar-siar. Best, tapi tak dapat naik basikal sebab ramai orang hari tu. Nanti nak pergi lagi, so sape yang nak ikut bagitahu lah.

Lastly, peringatan buat semua. Jaga diet anda :)

Zoo Negara



Pada hari cuti hari tu, aku, akak aku yg first & anak buah aku yg kecoh tu pergi ke Zoo Negara. Dengar macam budak-budak je yang sesuai pergi tempat macam tu kan, tak pun mak bawak anak pergi bersiar siar. Korang tak sedar ke yang korang sebenarnya dah lama tak jejak Zoo Negara sebab korang dah besar.

Eh, tak ada makna lah tu semua. Besar ke kecik ke sama je lah. Pergi lah Zoo kat Ampang sana, tengok haiwan apa yang ade. Tanya lah khabar sekali kat sedara korang sana. Ish, apa guna bersaudara macam tu. HAHA! Linnyfer Lingki label kan aku kaki besi, sebab baru je balik sarawak dah terus pergi jalan jalan esok nya. I like.

Aku ni sebenarnya boleh di label kan sebagai teman kakak aku bawak anak buah kesayangan dia pergi. Yelah, kalau dia yang pergi berdua je dengan kakak aku, memang tak terlarat dia. Anak buah aku tu, nama je perempuan tapi lasak nya tak terbendung.

Aku suka sangat hari tu, sebab ada nya kamera abang aku. So aku ni jadi photographer lah. :D Aku suka tangkap gambar, as you all know lah. Lagi lagi ada budak kecik demand tinggi tu. Susah sungguh nak tangkap gambar dia korang tau. Dapat lah belajar teknik tangkap gambar kan. Best sangat. Rasa nak pergi lagi, bila tak ada orang ramai kat situ. Hari tu aku pergi, boleh tahan ramai jugak orang sebab cuti kan.

Sekian Terima Kasih (^_^)

zirafah si tinggi lampai :)

Ha, berani tak saya? :)

ni sedara korang! Haha!

ni lah makcik kecoh, demand tinggi !


Officially Alumni



Congrats to me and all of my friend yang recently dah terima segulung ijazah. Kitorang experience convocation day yang sangat meriah sekali! Walaupun at first aku rasa macam tak seronok je konvo dekat Sarawk tapi I totally wrong okay!

As you all know, aku di hantar ke Sarawak. Ape yang best sangat bagi aku, bila aku fikir balik. Aku dapat konvo & duduk sebelah dengan orang yang aku kenal iaitu budak budak kelas aku gak time diploma dulu. :)

Then, masa yg tuk bagi ijazah tu tak lama. Sekejap je dah abis, bole balik atau keluar jalan lepas tu. Seronok sangat! Ade jugak yang tak seronok nye. Family tak datang tengok :(

Bila aku keluar dari dewan tu je, ramai family tunggu kita berarak. Amik gambar, tapi aku tak ada orang tunggu pun. Haiiisshh, nasib bukan aku sorang yang solo.

Segulung ijazah untuk Mak! :)

My FF <3>

Adilah Liyana

ANC Jeff

My FF

My Classmate 2007 - 2010

where you at?


i'm now kat Sarawak bumi kenyalang. Saya berada di sini kerana terdapat istiadat konvo. Ni adalah konvo yang pertama yang buat selain di Shah Alam. Kitorang ni yang pertama lah kan.

So, tunggu lah ape yang aku buat kat sini next post kay :)

Rumah Terbakar!



Topik nak suspen je kan. Jangan salah paham ye rakan rakan. Bukan rumah aku yang terbakar. Tetapi jiran terapat aku punye rumah plus kedai yang terbakar tak jauh dari rumah aku.

Memang terkedu aku terima berita. Semalam pukul 1 lebih pagi macam tu, aku dngar kecoh kecoh kat rumah sebelah. Aku ingat kenapa lah, ade orang mencuri ke. Sebab kebelakangan ni memang banyak kes curi, tapi yang pelik nye diorang sume start moto. Maybe kedai yang kene curi. Aku dengar hon motor, aku terus keluar rumah.

Cik Pah bagitahu kedai yang die dekat depan lorong sane terbakar. Aku terdiam kat situ jugak. Aku nak pegi tengok keadaan, tapi tak ade moto. Aku masuk balik kat dalam rumah, mundar mandir tak tentu arah.

Bape minit lepas tu, aku dengar bunyi hon moto jiran Ekin. Aku keluar, adik die Mat Nor rupe nye. Die datang terus kat aku sambil nangis nangis mintak tolong. Sampai sekarang aku still ingat macam mane rupe die. Aku kesian sangat, aku pun follow die pegi tengok. Dari rumah aku ke kedai tu 1 minit je dah sampai. Dari rumah aku, dah nampak warne api kat langit. Aku memang neves gila.

Nasib baik tak ade yang cedera. Aku sampai Cik Pah memang dah menangis teresak esak. Aku menggigil tengok api dah abis bakar semua kedai, termasuk rumah yang di sewa anak Cik Pah kat sebelah tu. Aku yang bukan pemilik kedai tu pun dah tak tentu arah, apatah lagi tuan punye kedai.

Bomba yang datang setengah jam selepas jiran aku telefon sempat padam api. Nasib tak merebak lagi jauh. Masalah air pun jadi sebab. Rumah semua kayu dekat dekat situ then dekat lagi. Aku memang takut sangat time tu, aku rase api macam syaitan.

Anak pertama jiran aku ni yang aku panggil Along, nak kawin hujung tahun ni. Aku fikir kan macam mane diorang nak hadapi semua ni. Aku just nampak mate yang sayu di mate diorang, menahan kesedihan.

Punca kebakaran yang aku dengar dari mulut jiran aku adalah fius dalam kedai tu yang terbakar. Litar pintas lah kira nye. Aku nak sangat tolong padam api semalam, tapi apakan daya api terlalu besar.

Kepada keluarga jiran aku, bersabar lah dengan dugaan tuhan ini.

Gadget

Ape ada pada gadget? Kali ni entry ini sangat seronok bagi kaki gadget. Aku lah tu. :)

Aku suke sangat dengat benda benda ni. Kawan aku pun dah label kan aku sebagai minah gadget. Yelah, sume benda aku nak. Korang sedia maklum yang aku nak sangat dengan kamera DSLR. Tapi sayang, rezeki tak menyebelahi aku. So aku kena lah tunggu aku kaya dulu. Ape yang best sangat dengan kamera hebat ni?

Ok, pertama sekali siapa yang suka art confirm akan suka sangat dengan benda ni. Aku ni ade lah darah art sikit kan, so aku sangat minat tangkap gambar & orang tangkap gambar aku yang cantik. EOS 550D sekarang ramai yang tengah menggila. Gambar superb & video HD.


Selain dari tu, orang tengah menggila nak pakai phone canggih. Yang paling canggih of course lah Apple I-Phone 4 kan. Ape yang best sangat? Well, secara keseluruhan nya memang best sebab boleh buat macam-macam dekat I-phone ni. Tapi adalah limited die, skrin yang kecik. Tapi bagi certain people itu dah kira sangat memuaskan.

I-Phone baru warna putih

Apple memang satu jenama yang hebat. Satu lagi benda yang orang gila kan. I-Pad. Really awesome, & I want one please. Tapi harga kat Malaysia :

Without 3G:
• $499: 16GB (RM1714)
• $599: 32GB (RM2057)
• $699: 64GB (RM2400)

With 3G:
• $629: 16GB (RM2160)
• $729: 32GB (RM2500)
• $829: 64GB (RM2848)

LU PIKIR LAH SENDIRI.
Macam ni lah rupe I-Pad
Mainan pulak, yang best korang main kat rumah duduk kat atas sofa sampai berminggu tak nak bangun pun ada. Yang most wanted game in the world is Wii Nintendo. Game ni teratas dari Play Station and XBox. Bagus jugak benda ni, bole bersenam sume lah. Tapi yang tak best nye, tak hirup udara segar lah. Harga nya lagi murah dari korang beli I-Pad sebiji.
So gadget ape yang ade kat rumah aku? Well, most of it adalah
talipon bimbit : Nokia, Sony Ericsson and Blackberry. Ade gak I-Phong dulu, tapi dah jual. Hehe.
Komputer riba: HP and Lenovo. Aku suka lenovo.
Music: mp4, mp3
entertainment: Singer, menawan keluarga bahagia
game: tak ada, dulu ada lah PS1 and PSP. Jual.
yang paling best gadget aku ade, anak buah aku. letih aku main dengan diorang. :)

Masa sudah berlalu...


Aku dah abis exam. Rase-rase nye ape lah aku buat time cuti panjang ni kan?

Jawapan nye senang je, tak ade pape. aku tak ade buat pape. Sebab mak aku melarang pegi kerja atas sebab akan membazir jugak duit nye. Whatever.

So aku just duk rumah rajin kan diri, & aku mengharap orang bagi lah aku hadiah ke duit ke sebagai penghargaan. Aku tak kisah lambat asal kan bagi. Aku ni bukan nak mengharap balasan. Tapi dah di janji kan macam tu, nak buat macam mane.

Aku ni boleh dilabel sebagai suri rumah tangga yang tak kawin. Hebat kan? Tanpa sedar, aku rasa ade bagus nye duduk rumah ni.

Satu: aku belajar masak.
Dua: aku belajar bersabar.

Mula-mula aku memberontak jugak dengan keputusan mak aku yang berunsur "selfish" tu. Memandangkan aku ni banyak sangat pakai duit tahun ni, aku mengalah. Aku nak keje pun nak cari duit motif nye. Tuk tolong mak aku gak. Ape lah nasib, aku terlalu di manja kan. Hurrmm. (refer muka manja di atas) HAHA!

Masa sudah Sampai

sekarang ni aku dah stat neves sebab dah nak exam ni. Aku tengah cuti study week, so masa ini lah aku nak belaja sume. Perggghh, neves aku dowh.

Aku neves dengan semua subjek yang ada. Aku ni nak kata bijak bistari tak ada lah jugak, tapi aku ni kalau bab belajar kene bersungguh sikit. Tapi sem ni, kebanyakan adalah subjek mengira. Aku rasa aku bnoleh buat. Tapi aku tak boleh lah konfiden sangat.

Aku nak korang yang baca ni doa kan lah aku berjaya dengan cemerlang nya untuk exam ni. Korang yang amik exam pun Selamat Berusaha & Semoga Berjaya. :)

Take Note.

I will stick a paper for you to remeber how I really heart you.
I will always say for you to get bored and make me as your
first also the last.
The time like this make me wanna cry where I know that the day we get old and pass by.

Like you said to me, this day is the day things happen to remember.

My sayang
, I love u and you know that this is not the end of it.

You is a sugar when my drink is not sweet enough.

You is a light when my eyes cover with darkness.

You is my everything where i want you to be honest.

You promise me to be with me, where i hopping the day is coming soon with you and me.

when i watching gossip girl, you eat your McDonalds burger.

they Chuck & Blair is a cute couple. I scream because it was so romantic.

you look at me with your inspired eyes. there i went to toilet.
When i was in the toilet, u put something in my wallet.

when i on my way home, u said to check.

i was touch by your words and almost cry.
i was blessed to have someone like you that love me very much.

even it was just a piece of paper, i really appreciate.


it goes:
days goes by,

and now its time,

for us to remember,

when everything started.

HAPPY ANNIVERSARY SYG
xoxo. B

that time i think, not only Blair gets some romance. Me also have my Chuck, where I am Blair.



Fine Dinning

Hari ni aku nak cerita pasal experience aku pegi fine dinning dekat fakulti hotel and management. Aku nak tolong kawan, die sebenarnya tengah test tuk serve orang. Disebab kan makanan dengar macam sedap, harga pun murah aku pun deal dengan kawan aku yang lain datang pegi makan kat tempat tu.

So dengan semangat nya aku & kawan aku Syafiq berjalan dari fakulti bisnes ke fakulti hotel. Mula nye, kitorang ingat tak ada lah jauh sangat fakulti diorang ni, tapi bila dah start jalan rupenye 15 minit jugak lah kitorang berjalan ke sana. Fuhh, basah semua nya. Hahah!


Aku sampai lebih kurang kul 1245 tengah hari, perut dah berbunyi macam-macam. Tapi aku janji makan ber-4, yang 2 orang lagi makhluk Allah ni tak datang lagi. Nak menghormati yang lain, kitorang pun tunggu lah diorang ni. Tunggu punye tunggu aku ngan Syafiq dah tak tahan tengok orang sekeliling melantak. Terus cakap dengan waiter kitorang nak appetizer.

Lepas je abis makan appetizer, baru lah minah 2 orang tu nak datang dengan kelam kabut nye. Disebab kan diorang lambat, terlepas lah dengan makanan main course ayam & spegeti. Sedap kot, sayang gila lah diorang tak sempat. Baru je lepas appetizer dah kenyang. Mana tak nye, sebelum appetizer lagi dah bedal roti sampai berketul-ketul. Haisss...nasib baik abis jugak sampai ke dessert. Makanan sedap, layanan pun Ok lah kan, name pun kawan. :) Overall i enjoy it!
All thanks to BULB & DIN! :D

Panfried sea bass lemon butter sauce with parsley potatoes & sauted selected vegi

roasted spring chicken serve with tomatoes & cream with sauteed spaghetti & roasted trio mushroom

Din serve Syafiq. Nyampah aku tengok Sya yang cover hensem! :P

Makcik rempit yang

cake. nyum!

Bulb serve me! :D

Aishah kelaparan. haha!

Steamboat












Bulan raya ni, orang patut makan free kat rumah terbuka, tapi kitorang anak beranak pg makan kat steamboat seri segi kat seksyen 23 shah alam. Sepanjang perjalanan memang banyak lah rumah terbuka, rasa menyesal pun ade lepas tu, tapi hajat pasti diteruskan.
Memang banyak makan kat sana, aku nye perut ni dah tebal gile. Tapi yang pasti aku tak merugikan duit dengan tidak makan. Nampak sangat aku ni pelahap kan. Tak pe lah, dari orang belanje aku tak makan.

Harga rm20++ kot. Aku tak sure sebab bukan aku yang bayar. Makanan nye boleh tahan, tempat pun memuaskan. So kalau nak pegi, tempat ni baru je bukak. So tak ade lah ramai sangat orang tau tempat ni. Dari uitm shah alam korang akan nampak banner merata pasal location seamboat ni.

Hari Raya Bagai Nak Gila!

Ha, macam lagu senario lah kan, semua bagai nak gila bila raya. Aku lah salah satu orang yang gila bila raya. Bukan gila, tak siuman ye. Aku ni memang suka bila raya, bole balik kampung, jumpa sedara mara, dapat duit raya. Heheh!

Tapi tahun ni aku tak ade rase sangat macam sebelum-sebelum ni, gila sikit mesti ade lah. :P
Tahun ni aku dah tak perlu kembali ke Sarawak even aku sangat merindui suasana raya kat sana, tapi sume ade balasan die, aku tak dapat beraya dengan kawan sarawak, tapi aku dapat luang masa dengan kawan kat sini. Yang sebelum ni aku susah sangat nak pergi raya rumah diorang. :)

Aku just nak kongsi dengan korang lah suasana raya aku kat sini. Enjoy dengan gambar!